iPhone információk

 

Az iPhone felépítése.

Végül is ez egy kis számítógép (az OS X egy módosított verzióját használja) amiben egy kis modem végzi a telefonos dolgokat. Annak érdekében, hogy tényleg használható kis készüléket kapjanak az Apple beletett mindenféle szenzort és áramkört (dőlésszög, GPS, WiFi, BlueTooth, stb.) így már csak a programozáson múlik   mit lehet kihozni belőle a telefonáláson kívül. Az Apple itt is beépített pár innovatív megoldást például a több ujjas funkciókat, mint a nagyítás, kicsinyítés. Ezeket szabadalom védi, így a többi gyártónál elvileg nem nagyon találkozhatunk vele.

Jó tudni a telefon alján a két kis nyílás nem sztereó hangszóró, a jobb oldali egy mikrofon.

A SIM kártya ki-be mozgatásához elvileg nem kell a készüléket kikapcsolni, de jobb a békesség. :)

Az akkumulátort nem kell kisütni (a lithium-ion és nicel-metal hibrid cellák nem “emlékeznek”), de a gyakorlat azt mutatja, hogy érdemes vásárlás után háromszor teljesen lemeríteni, hogy kikapcsoljon magától a telefon. Majd éjszakára a töltőn hagyni (normál esetben egy-két óra alatt feltöltődik).


Adatkezelés.

Az adatátvitelt a szerzői jogok betartása miatt elviekben csak az iTunes programon keresztül végezhetjük.

Bár sokan ezt a kizárólagosságot kifogásolják az iPod-ok és iPhone-okkal kapcsolatban, enélkül biztos hogy nem tudott volna elterjedni a világon akkora mértékben hogy uralja a világon eladott összes MP3 lejátszó bő 80%-át. A konkurens cégek (mint például a Microsoft még így is támadta az Apple-t hogy nem tartja be az idevonatkozó szabályokat).

Az iTunes mint központi multimédiás tartalmakat kezelő rendszer egyébként is alkalmas zenék, filmek, hangos könyvek, csengőhangok, stb. menedzselésére. (Persze előtte nem árt zenetárolási szokásainknak megfelelően a programot konfigurálni.)

Az első csatlakozásnál az iPhone-t regisztrálni kell az Apple felé (mint minden más Apple terméket is) ez nem jár semmilyen következménnyel, az adatokat statisztikai célokra használják fel.

Majd az iPhone bal oldali ikonjára kattintva az iTunes jobb oldalán beállíthatjuk a szinkronizálni kívánt könyvtárak nevét és a szinkronizáció egyéb feltételeit. Ezután minden egyes alkalommal amikor -akár töltési szándékkal- csatlakoztatjuk az iPhone-t automatikusan frissíteni fogja az adatbázisokat oda-vissza.

A kábeles csatlakoztatás után az iTunes-ban megjelenő iPhone ikonra az egér jobb gombjával kattintva komplett mentést (Back Up) is tudunk készíteni. Ilyenkor az egyébként nem szinkronizált adatok (SMS-ek, különböző programok adatbázisai, egyéb beállítások, stb.) is elmentődnek (újabban ezt a program automatikusan végrehajtja). Így egy frissen formatált vagy teljesen új telefonra bármikor visszaállíthatjuk jól megszokott rendszerünket (Jobb klikk a telefon ikonjára és Restore from Backup) azok minden apró részletével együtt. A mentéseket sorban dátumozva meg is nézhetjük az iTunes preferenciáinál.

Az IPhonnak vannak publikus területei is. Ezeket a különböző gyártók programjainak segítségével érhetjük el, akár egy számítógépről akár az iPhone által megosztva. Utóbbi esetben többnyire WebDav protokolon keresztül, de némely esetben az FTP-t és a Bonjure-t is használják egyes programok. Az iPhone által készített képek gyors átmásolásához nagyon hasznos lehet.


Amennyiben készüléket cseréltünk, elég csak az iTunes-ban hozzárendelni (authorize) a regisztrációnál megadott kódunkat a telefonhoz és visszakapunk minden régi beállítást, zenét, programot. Hasonló képen mint amikor újraformázzuk és telepítünk egy meglévő készüléket.


A programok

Mivel a szoftverfejlesztő környezetet szabadon letölthetővé tették, a világ minden sarkában kezdtek programokat készíteni iPhone-ra. Itt érdemes megjegyezni, hogy rengeteg ingyenes vagy a megjelenéskor ingyenes programot találunk az iTunes Music Store-ban.

A "bolt" a népszerűség sorrendjében rendezi a programokat, ezért sokat választják azt a taktikát, hogy ingyenes programokat készítenek amelyeket később a népszerűsége emelkedésekor fizetőssé tesznek. Természetesen a már letöltött programokért később sem kell fizetnünk, mert a rendszerben a mi példányunk már legálisan szerepel és a telefonról való eltávolítás után is egyszerűen felvehető ismét a használt programok közé. Mindeközben a rendszer rendszeresen ellenőrzi a frissítéseket, még akkor is ha közben a program fizetős lett.

Igaz a legtöbb tuti programért pénzt kérnek, de a sok kicsi sokra megy alapon általában egyik sem kerül többe mint pár dollár, így sokkal több felhasználó fizet érte némi aprót. Hiszen a több mint tízmillió felhasználó közül, ha csak egy-két millió tölti le az akár 99 cent-ért árult programot, az Apple által levont összeg után is szép summa marad.

Utóbbi esetben egy pontosan beállított magyarországi account-on keresztül, magyar hitelkártyával rendezhetjük az anyagiakat, de választhatjuk a már itthonról is működő PayPal rendszert is.

Sajnos a legnagyobb programválaszték - ki tudja miért - csak az amerikaiaknak áll rendelkezésre ezért érdemes egy amerikai identitást (vagy azt is) beállítani az iTunes-ban.

Amennyiben egy ingyenes programot választunk ki letöltésre a rendszer a regisztrációnál a hitelkártyák mellett fel fogja kínálni a None opciót.

Az iTunes Store menü-pont alatt az Authorize Computer opcióval ruházhatjuk fel gépünket akár több jogosultsággal is (amerikai az ingyenes programokhoz és Magyar a fizetősökhöz).


Amennyiben nincs kedvünk az iTunes boltot böngészni akkor pl. a  http://freeappalert.com oldalon vagy annak RRS-ében naponta kapunk értesítést aktuálisan letölthető ingyenes programokról.


Az általam érdekesnek, hasznosnak vagy csak jópofának tartott programokat itt találod meg.A feltört telefonokról.

Sokan nem is tudják mi mit jelent ezért először is tisztázzuk az alapokat.

Beszélhetünk a Jailbreak-ról ami lehetővé teszi, hogy ne csak az Apple iTunes Music Shop-ból tudjunk (ellenőrzött) programot telepíteni iPhone-unkra, hanem bármilyen forrásból származót.

A törés után akár a készülék operációs rendszerén is változtathatunk. Erre rengeteg kiegészítést találunk, mint ahogy egy számítógépes operációs rendszerhez is találunk hasznos, haszontalan  vagy csak a megjelenítés kinézetén változtató kis kiegészítéseket.

A másik törés az Unlock, amivel a készülékünkben található GSM modem vezérlő szoftverét (Baseband) tudjuk módosítani, hogy elfogadja bármelyik szolgáltató SIM kártyáját. -Függetlenítés.

Ez utóbbi jelenti a legálisan kötött szerződések egyoldalú megszegését, igaz a Jailbreak után ez már csak pár "klikk" a Cydia-ban.

Ezen műveletek után természetesen újraszinkronizálhatjuk az adatainkat az iTunes-on keresztül és egy elmetett Backup-ot is visszatölthetünk rá. Így jobbára visszakapjuk programjainkat is, ha voltak ilyenek. Egy dologra kell csak vigyázni, hogy ne frissítsen rendszerprogramot az iTunes.

Ezekre a változtatásokra rákeresve az internet bőséggel ad információt, Jó tudni: mivel az iPhone gyakorlatilag egy kis számítógép, bármikor leformatálhatjuk és újratelepíthetjük (iTunes Restore-gomb) a merevlemezként szolgáló memóriáját, így egy friss telepítés után már senki nem tudja megmondani mit csináltunk vele a törlés előtt. Maximum adataink veszhetnek el, ha nem mentettük el őket.


Internet

Többször felmerült ezért leírom.

A telefon többféle internetkapcsolatot kezel.

Az egyik a WiFi drótnélküli LAN (lokális) kapcsolat, amit otthoni környezetben, vagy kávézókban, éttermekben, MOL benzinkutaknál és McDonald's-okban használhatunk. Ez általában ingyenes, a kapcsolatot kiválasztva nem kér biztonsági kódot (vagy azt a kávézóban elárulják nekünk).

A másik típus a GSM szolgáltatónkkal kötött díjszabás ellenében bárhol használható internetkapcsolat.

Ez utóbbi használatát -jobb esetben "3G" jelöléssel- az iPhone tetején a menüsorban ellenőrizhetjük.

Amennyiben nincs a környéken gyors adatkapcsolat, a régebbi Edge típusú mobil internetes kapcsolatot láthatjuk "E" jelöléssel vagy a még régebbi és még lassabb GPRS kapcsolatot "o" jelöléssel. Ez utóbbi kettőt nem is tudjuk letiltani a lészüléken a Beállításoknál.

Egyébként logikusan, a készülék mindíg az elérhető leggyorsabb elérést használja.


Csengőhangok

A telefon csengőhangjait egy speciális formátumban tárolja a rendszer.

Az erre a formátumra konvertált, maximum 30 másodperces hangokat szabadon behúzhatjuk az iTunes erre a célra kialakított menüjébe. A következő szinkronizálás után már kiválaszthatóak az iPhone System Preferences idevonatkozó részében.

A csengőhangok elkészítésére rengeteg programot találunk az interneten, de például az Apple gépeire telepített Garageband egyik menüje is lehetőséget ad az előzőleg beimportált zenék ilyen formátumra való átalakítására.

Természetesen az iTunes Shop menüjében is van hasonló opció, bár ezt csak a legálisan letöltött számoknál tehetjük meg.

Aki nem akar programokkal bajlódni annak a következő internetes oldal nyújt kényelmes lehetőséget csengőhangok elkészítésére: http://audiko.net  az itt feltöltött akár MP3-as számokat az oldal a kívánt telefon-ra (iPhone választandó) konvertálva visszaküldi nekünk.

Újabban az Apple engedélyezte különböző (akár a telefonon futtatható) programok készítését, amelyel saját csengőhangokat gyárthatunk többféle formátumú hangfájlból.


Videólejátszás

Az iTunes adatbázisában filmeket is tárolhatunk, de ezek nem mindegyikét tudjuk lejátszani az iPod funkcióval. A mozik formátuma a kulcs. A filmeket .mp4 konténerformátumba kell konvertálnunk H264-es tömörítéssel. Jelenleg ez a legkisebb méretben a legjobb minőséget adó tömörítési eljárás.

Erre a célra például a Handbreak nevű ingyenes programot használhatjuk, amelyet minden népszerű operációs rendszerre elérhetővé tettek. Ezen kívül számos más programot is használhatunk. OS X rendszerre az iSquint programmal szinte minden forrásból (még flash-ből is) tudunk nézhető videót konvertálni. (Ugyan ezen cég VisualHub nevű fizetős programjával minden formátumból, bármilyen másik formátumba is konvertálhatunk mozikat.) Az iTunes fül kiválasztása után a céleszközök között válasszuk ki az iPhone-t vagy ha megfelelő kábellel összekötve a televízión is szeretnénk megnézni filmünket, akkor az Apple TV-t. Utóbbi esetben egy nagyobb felbontású, jobb minőségű fájlt  kapunk (nyilván nagyobb mérettel). Ne felejtsük el kipipálni a H264 opciót sem.

Feliratok beágyazására is van lehetőség, ha az Advanced menüben kipipáljuk a Force QuickTime Decoding opciót. Utóbbi esetben a filmünk mellé helyezett feliratfájl nevének meg kell egyeznie a film nevével.

Ezek mellett az interneten számos más alkalmazást is találhatunk.


iCloud (régebben MobileMe)

Az Apple tárhely szolgálatatása levelezéssel, webtárhellyel, mindenféle Webes-könyvjelző, határidőnapló, stb. szinkronizálási lehetőséggel. 5GB adatig ingyenesen .

Ez önmagában még nem újdonság, ha csak azt nem vesszük, hogy így egyszerűen tudunk szinkronizálni adatokat asztali gépek és mobil eszközök között.

A dolog viszont ott kezd érdekessé válni, ha nem találjuk az iPhone-unkat.

A rendszerbe egy böngészőn keresztül belépve megkereshetjük a telefont (a Google maps térképét segítségül hívva), de akár üzenetet is küldhetünk rá, lezárhatjuk vagy letörölhetjük a rajta lévő adatokat távolról.

Ezt figyelembe véve már nagyon izgalmas dolog használni a szolgáltatást, főleg ha egy stabil jól működő rendszer egyéb funkcióit is használni akarjuk.


Tippek és trükkök

A telefon operációs rendszerében rengeteg, a használatot megkönnyítő trükköt építettek be.

Ezekről ezen a lapon olvashatsz.

Amennyiben kérdésed javaslatod, hozzászólásod lenne, keress a valami (kukac) adi (pont) hu címen.